Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Articole

CE ESTE BINE SĂ ȘTII DESPRE RAZELE X

Ce sunt razele X

 

Ce sunt Razele X?

Razele X formează radiația X. Radiația X este o  radiație electromagnetică ionizantă.

Aceste raze au lungimi de undă mici, cuprinse între 0,1 și 500 Å.

Omul de știință german Wilhelm Röntgen, care de obicei este creditat ca descoperitor, a numit radiația „X”, pentru a indica un tip de radiație necunoscut. Astfel, radiațiile X au fost numite mai târziu radiații Röntgen, iar radiografiile asociate cu raze X ca "Röntgenograme".

Röntgen a descoperit Razele X întâmplător, când bombardând un corp metalic cu electroni rapizi, a descoperit că acesta emite radiații foarte penetrante.

Razele X se pot obține în tuburi electronice vidate, în care electronii emiși de un catod incandescent sunt accelerați de câmpul electric dintre catod și anod.

 

 

Sunt sigure?

Razele X sunt sigure?

 

Când sunt făcute în mod adecvat, radiațiile X sunt sigure. Un mod adecvat presupune echipamente foarte performante, în stare perfectă de funcţionare şi specialişti radiologi cu experienţă şi pricepere.

Radiațiile se acumulează în timp, în organism, astfel încât este esenţial să alegeţi de fiecare dată un centru de radiologie cu echipamente noi, foarte performante.

 

YTS este mai mult decât un brand, este o familie, ai cărei membri colaborează strâns, pentru asigurarea de servicii ireproşabile, de cea mai înaltă calitate pacienţilor noştri.

Centrele YTS-Dental View de imagistică dentară digitală sunt dotate chiar de către YTS Dental, unul din principalii importatori și distribuitori de produse stomatologice din România. Aparatura modernă din dotarea centrelor de radiologie dentară are provenienţă certificată, aparţinând celor mai importante companii în domeniu, recunoscute pentru calitate şi fiabilitate.

 

Fiecare radiografie contează, dozele se acumulează, de aceea ştiinţa evoluează continuu şi ne pune la dispoziţie echipamente de radiologie din ce în ce mai avansate din punct de vedere al minimizării radiaţiilor, în paralel cu creşterea calităţii imaginilor.

 

Medicii radiologi din centrele performante YTS–Dental View sunt instruiți să folosească cea mai mică cantitate  de radiații posibilă pentru a produce imaginea care va ajuta la stabilirea diagnosticului. Această măsură reflectă respectarea principiului radiologiei: ALARA (as low as reasonably possible).

Reducerea radiaţiilor este prioritatea noastră, iar noile descoperiri în domeniu ne ajută în acest sens, prin noi echipamente cu o doză de radiaţii din ce în ce mai scăzută, pentru o radiologie de calitate Premium.

 

 

Beneficii

 

Beneficii radiografii

 

  • În medicină, beneficiul major al utilizării radiaţiilor X este creșterea calității și siguranței actului medical.

Radiațiile ionizante au aplicații largi în medicină, în:

 - radiologia de diagnostic (radiografii, tomografii);

 - proceduri intervenționale (tratamentul minim-invaziv în cazul afecțiunilor vasculare și non-vasculare identificate în sfere medicale precum:  - neurologie; ginecologie; urologie și oncologie); radioterapie (tratamentul  oncologic  de distrugere a tumorilor maligne).

  • În industria farmaceutică, prin utilizarea  la  scară largă a metodei mutației genetice prin iradiere pentru mărirea randamentului producerii penicilinei și streptomicinei de către ciupercile penicilinum și streptomices. Metoda constă în iradierea sporilor acestor ciuperci cu radiații gama până la distrugerea aproape totală a lor.  
  • Industrial CT (tomografia computerizată) este un proces care utilizează echipamentele cu raze X pentru a produce reprezentări tridimensionale ale componentelor atât pe plan extern, cât și pe plan intern. Aceasta se realizează prin procesarea pe calculator a imaginilor de proiecție ale obiectului scanat în multe direcții.

 

Beneficii Raze X in industrie

 

  • În arheologie, pentru datarea osemintelor şi picturilor din peșteri. Radioactivitatea rocilor permite determinarea vârstei acestora.
  • Pentru sisteme de securitate. Dispozitivele de scanare pentru bagajele de securitate din aeroport folosesc raze X pentru inspectarea interiorului bagajelor pentru amenințări de securitate înainte de încărcarea pe aeronave.

 

 

Autoritățile de control vamal utilizează raze X pentru inspectarea interiorului camioanelor.

  • Utilizarea artistică a razelor X se reflectă în arta fotografică, în cazul căreia se pot obţine imagini deosebite prin iradierea diferitelor obiecte precum florile.

 

 

 

De ce sunt necesare?

Pentru că nu poţi să vindeci decât ceea ce vezi.

Când aceste raze trec prin organismul nostru, pentru câteva secunde, putem “vedea” în interiorul zonei expuse lor.

Anumite tratamente şi intervenţii stomatologice nu pot fi efectuate în siguranţă fără vizualizarea radiologică a zonei ce urmează a fi tratate, precum şi a întregii danturi, pentru a stabili dacă starea de sănătate orală permite efectuarea acelui tratament, sau există infecţii prezente care ar sabota eficacitatea tratamentului.

Cu ocazia radiografiilor diagnostice, deseori se observă tumori sau chisturi, altfel invizibile ochiului.

 

Se cunoaşte faptul că aceste radiaţii au potențial dăunător, dacă se acumulează în cantităţi mari, astfel că nu pot fi utilizate fără o recomandare medicală şi sub supraveghere medicală.

Medicul stomatolog are ştiinţa necesară punerii corecte în balanţă a beneficiilor şi riscurilor, în cazul radiografiilor dentare. Acesta poate decide cu pricepere exact când sunt acestea absolut necesare.

 

Dar stomatologia a existat şi fără radiografii, ai putea spune. Însă cum? Şi câţi oameni au suferit de pe urma tratamentelor eşuate, intervenţiilor chirurgicale ce au atins nervi şi sinusuri, incomplete, fiind realizate după instinct şi atât.

Radiografiile se efectuează doar în cazul în care este absolut necesar pentru siguranţa şi succesul tratamentului.

Ştiinţa medicală a evoluat. Echipamentele radiologice ajută să obţinem imagini de necrezut cu ani în urmă, prin doze foarte mici de radiaţii.

Afecţiunile orale pot fi, datorită radiologiei, observate şi tratate la timp, încă din stadii incipiente, în mod minim-invaziv, cu cele mai mari şanse de succes şi cu un maxim de confort şi siguranţă pentru pacient.

 

Te invităm să beneficiezi de radiologie de cea mai înaltă calitate, în cea mai performantă rețea de centre integrate și exclusive de radiologie digitală, tomografie dentară și ORL din România !

 

 

 

Programează-te acum!

(Doar pentru efectuarea tomografiilor computerizate, a seturilor ortodontice și a statusului radiologic bimaxilar)

Lasă un comentariu

Nu există comentarii