Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Articole

Sistemul teleradiologic şi paradigma în evoluţie a procesării şi utilizării imaginilor radiografice

teleradiografie dentară Oradea, yts dental view

 

Adaptarea la pandemie a vizat sistemele de sănătate din întreaga lume. Particule de lichid şi spută din aer, urme, formele diverse de contact etc. – toate favorizează răspândirea bolii.

 

Colectivul de specialişti de top ai Centrului de imagistică dentară Dental View din Oradea (Str. Republicii 30, Centrul Comercial Crișul, parter) - teleradiografie dentară Oradea, aparţinând primei şi celei mai mari reţele de centre de imagistică dentară din România, YTS-Dental View, cunosc foarte bine imperativele momentului şi utilizează (ca de altfel toate centrele Dental View), mai ales în aceste condiţii, teleradiografia.

 

Cu toată valoarea ei în sine, cu toată necesitatatea, mai ales actuală, în condiţii de pandemie, de a se impune pe piaţa serviciilor imagistice dentare ce se doresc a fi cât mai sigure pentru sănătatea omului, mai există încă diverse obstacole care duc la acel deficit de consultanţă imagistică la distanţă, precum şi de eficientizare a interpretării imagistice.

 

Aceasta, după cum am spus, în contextul în care dezvoltarea tehnologiei imagisticii digitale în medicina dentară impune necesitatea implementării sistemului digital pentru o foarte bună planificare a diagnosticării şi tratamentului.

 

Despre structura sistemului teleradiologic şi comunicarea medicală

 

După cum am precizat şi într-un articol anterior, structura sistemului practicat în teleradiologie constă, în principal, din :

  • staţia efectivă de lucru, conectată la celelalte staţii şi instalaţii,
  • linia de comunicare cu medicul dentist, care va trimite la baza locală toate datele necesare stocării imaginilor capatate de echipamente, 
  • formularul online care conţine rapoarte şi informaţii, precum şi tot ceea ce este necesar facturării.

 

În acest sens, în cadrul acestei structuri, comunicarea medicală reprezintă unul dintre aspectele definitorii, teleradiologia fiind utilizată ca suport al comunicării superioare în domeniul global al radiologiei dento-maxilo-faciale, în special pentru a asigura pacienţilor servicii eficiente, de înaltă calitate, care nu prezintă neajunsurile lipsei de timp, resurse, distanţă, locaţie.

 

De aceea, când teleradiologia lipseşte – iar insuficienţa consultului şi intepretării radiologice se simte din ce în ce mai mult în cadrul serviciilor medicale solicitate de către oameni din cauza insuficientului număr de specialişti radiologi existenţi (inclusiv a celor instruiţi în utilizarea noilor tehnologii) –, sunt necesare tehnici alternative de comunicare pe teren la distanţă, pentru a fi satisfăcut necesarul radiografic dento-maxilo-facial al spitalelor şi clinicilor de profil.

 

Deci, dezvoltarea tehnologică inclusă în teleradiologie susţine rezolvarea dezavantajelor precum: distanţa lungă, timpul şi resursele umane, distanţele lungi de comunicare.

 

Teleradiologia înseamnă comunicarea eficientă la distanţă a datelor imagistice

 

Comunicare la distanță folosind transmiterea electronică a datelor în domeniul radiologiei este cunoscută ca teleradiologie. Sistemele de teleradiologie asigură servicii mai eficiente pentru pacienți, în special pentru camera de urgență pe timp de noapte sau într-un spital în care comunicarea cu radiologul dento-maxilo-facial este limitată din anumite condiderente (mai ales cele referitoare la distanţă).

 

Dar datele furnizate de imaginile teleradiologice pot fi trimise cu uşurintă nu numai în interiorul spitalului, ci şi în afara lui, către locaţii din alte oraşe, cât şi din alte colţuri din întreaga lume.

 

Cu toate că existenţa acestui sistem avansat poate rezolva multe necesităţi, aplicarea teleradiologiei este încă redusă în domeniul stomatologic. Se aşteaptă, mai ales în actualele conditii pademice, dar şi în condiţiile dezvoltării domeniului informaticii tehnologice, deci a dezvoltării rapide şi a teleradiologiei, o creştere a implementării acestui sistem în centre de imagistică, spitale şi clinici.

 

Dezvoltările în domeniul informaticii tehnologice conduc, de asemenea, la dezvoltarea rapidă a teleradiologiei.

 

Vizualizarea simultană a imaginii teleradiografice. Îmbunătăţirea serviciilor dentare

 

Prin transmiterea electronică a radiografiei dintr-o locație în alta în diverse scopuri, în special pentru interpretare, consultare și cercetare radiografică, utilizatorii aflaţi în diferite locaţii pot vizualiza simultan imaginea radiografică.

 

Utilizarea teleradiologiei în mod adecvat poate crește accesul la interpretarea radiografică, ceea ce duce la îmbunătăţirea serviciilor adresate pacienţilor.

 

Paradigma teleradiologică

 

Factorul cheie care susţine calitatea sistemului teleradiologic este paradigma în continuă evoluţie  a procesării şi utilizării imaginilor radiografice. Descoperirea razelor X de către Röntgen în 1895 a impus utilizarea fotografiei pe hârtie, realizată prin metode chimice, precum şi a fizicii imagistice.

 

Însă aparatele moderne de medicină nucleară şi tomografia computerizată au declanşat o revoluţie la nivelul imagisticii tradiţionale, prin posibilitatea afişării şi stocării datelor folosind un computer în anii ’60. Iar 1971 a fost anul începerii migrării imagisticii convenţionale către cea digitală.

 

S-a ajuns astfel şi la reducerea suportului – prin folosirea compact discului – de transfer al datelor, a reducerii deşeurilor chimice.

 

Concluzie

 

Teleradiologia poate fi utilizată ca sistem de comunicare între specialiştii radiologi dento-maxilo-faciali şi alți specialiști în stomatologie (medicii stomatologi), în special pentru furnizarea serviciilor eficiente de interpretare radiografică.

 

Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Centrul Dental View din Oradea (teleradiografie dentară Oradea), aparţinând celei mai mari şi performante reţele de imagistică dentară din România, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.

 

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la  YTS-Dental View Oradea, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

 

Programează-te acum!

(Doar pentru efectuarea tomografiilor computerizate, a seturilor ortodontice și a statusului radiologic bimaxilar)

Lasă un comentariu

Nu există comentarii