Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Articole

CBCT DE SINUS MAXILAR

CBCT DE SINUS MAXILAR

 

În ce constă CBCT-ul de sinus maxilar?

 

Investigaţia CBCT reprezintă „standardul cel mai înalt” pentru investigare, diagnosticare şi planificare a tratamentului în cazul diverselor afecţiuni stomatologice şi ORL.

CBCT („conic beam computed tomography”) este prescurtarea de la „tomografie computerizată cu fascicul conic”.

Nu trebuie să vă sperie termenul de „tomografie computerizată”, căci restul denumirii („cu fascicul conic”) o defineşte ca fiind foarte diferită de termenul clasic.

Această investigaţie radiologică nu este numai minim iradiantă, dar are şi rezultate foarte bune: imagini 3D, prelucrate computerizat, manipulabile în soft-uri speciale, cu detalii foarte bine evidenţiate, o rezoluţie înaltă şi o calitate extraordinară a imaginii.

 

 

Reprezintă o adaptare a tomografiei computerizate clasice la standarde mai ridicate şi la cerinţe specifice stomatologiei:

 • minimizare a radiaţiilor;
 • eficientizare;
 • rapiditate;
 • adaptare la zona craniană.

 

Investigaţia tomografică computerizată cu fascicul conic se efectuează în poziţie verticală, prezentând un grad crescut de comoditate faţă de tomografia computerizată clasică.

Un aparat ultra-modern, cu un braţ robotic ce se învârte în jurul capului pacientului, preia sute de imagini ale ţesuturilor moi şi dure, ce sunt prelucrat, rezultând într-o imagine 3D, detaliată, a zonei sinusului maxilar.

 

Rapiditatea preluării imaginilor, prin tehnica formei conice a emisiei de radiaţii, determină o expunere scurtă la radiaţii, deci o doză redusă de radiaţii absorbite de organism.

 

 

Când este recomandată investigaţia CBCT de sinus maxilar?

 

 

Evaluarea precisă a sinusului maxilar este importantă în chirurgia orală și maxilo-facială, în cazurile de:

 • Traumatologie - detectarea deplasării osoase, hernieriea intrasinusală a ţesuturilor moi, fracturarea marginii infraorbitale, disjuncție de malar. Aceste alterări de structură pot fi diagnosticate rapid şi foarte puţin iradiant cu ajutorul secţiunilor oblice CBCT.
 • Sinuzită – observarea variațiilor anatomice ale sinusului maxilar şi stabilirea potenţialelor cauze ale sinuzitei;
 • Implantologie dentară – stabilirea nivelului osos, a poziţionării structurilor sinusale, pentru planificarea intervenţiilor de implantologie, realizarea de ghiduri chirurgicale şi efectuarea de intervenţii de sinus lifting. Investigarea radiologică este absolut necesară pentru evitarea riscurilor intra si post-operatorii, pentru limitarea intervenţiei de sinus lift la cazurile în care nu poate fi evitată.

 

CBCT a devenit în prezent un instrument de diagnostic important în medicina dentară datorită rezoluției ridicate și posibilității sale de a limita imagistica la anumite zone de interes.

Diverse specialități ale medicinei dentare, cum ar fi chirurgia orală, maxilo-facială și endodonția, utilizează din ce în ce mai mult imagistica CBCT.

 

Medicina stomatologică utilizează preponderent radiografiile panoramice, dar în anumite cazuri este necesară investigaţia CBCT.

 

Avantajele CBCT, faţă de radiografia panoramică, sunt:

 • calitate ridicată a imaginii structurilor cu contrast ridicat;
 • absenţa distorsiunilor geometrice;
 • absenţa suprapunerilor structurilor anatomice înconjurătoare;
 • imaginile tridimensionale, ce pot fi manipulate computerizat.

 

 

CBCT – investigaţii moderne, în Centrele moderne de Radiologie YTS Dental View

 

Începând cu introducerea tomografiei computerizate cu fascicul conic în medicina dentară în 1998, numărul medicilor care utilizează această investigaţie a crescut constant. În ​​anul 2004, în Elveția, de exemplu, existau doar trei computer tomografe cu fascicul conic, numărul lor actual depășește 600.

CBCT oferă cele mai concrete detalii, cu rezoluţie a imaginii înaltă şi cele mai apropiate de realitatea anatomică.

În România, această investigaţie este disponibilă doar în cele mai moderne centre radiologice.

YTS Dental View constituie prima şi, în prezent, principala reţea de centre de imagistică dentară digitală din ţară.

Profesionalismul, dotările tehnologice de excepţie şi experienţa noastră au făcut ca această reţea medicală să evolueze neîncetat, ajungând astăzi să fi pus bazele a 7 centre situate în Bucureşti.

 

 

Va invităm să ne treceţi pragul, păşind în lumea inovaţiei medicale şi a celor mai bune echipamente de pe piaţă, ce vă garantează cea mai mică doză de radiaţii cu cele mai bune rezultate.

 

 

Lasă un comentariu

Nu există comentarii