Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Articole

CBCT în ortodonție: Cum poate ajuta tomografia dentară în tratamentul problemelor ortodontice?

 

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă de diagnosticarea, prevenirea și tratamentul problemelor legate de alinierea dinților și ocluzia (înțelegerea corectă între maxilar și mandibulă). În ultimii ani, tomografia dentară CBCT (Tomografie Computerizată cu Fascicul Conic) a câștigat teren în ortodonție datorită avantajelor pe care le oferă în diagnosticarea și tratamentul diverselor probleme ortodontice. În acest articol, vom explora modul în care CBCT contribuie la tratamentul problemelor ortodontice.

 

Avantajele utilizării CBCT în ortodonție

  • Evaluare tridimensională: spre deosebire de radiografiile tradiționale, care oferă imagini bidimensionale (2D), CBCT furnizează imagini tridimensionale (3D) detaliate ale structurilor dentare și osoase. Aceasta permite ortodonților să evalueze cu precizie poziția dinților, rădăcinile dentare și relația dintre dinți și structurile învecinate, facilitând astfel diagnosticarea și planificarea tratamentului.
  • Localizarea dinților impacționați: CBCT este deosebit de util în localizarea și evaluarea dinților impacționați, cum ar fi măselele de minte sau dinții care nu au erupt în mod corespunzător. Aceasta ajută ortodonții să planifice extracția sau tratamentul corect, reducând riscul de complicații.
  • Analiza creșterii și dezvoltării maxilare și mandibulare: tomografia CBCT permite ortodonților să evalueze modul în care maxilarul și mandibula se dezvoltă și să identifice problemele de creștere precoce. Acest lucru este esențial în planificarea tratamentelor ortodontice personalizate, mai ales în cazul copiilor și adolescenților.
  • Planificarea tratamentului cu implanturi dentare: în cazul pacienților care necesită implanturi dentare în urma unui tratament ortodontic, CBCT poate fi folosit pentru a evalua densitatea osoasă și disponibilitatea spațiului necesar pentru a facilita o planificare adecvată a tratamentului.
  • Evaluarea problemelor de ocluzie și articulație temporomandibulară (ATM): CBCT permite ortodonților să analizeze cu precizie relația dintre maxilar și mandibulă, precum și să identifice problemele legate de articulația temporomandibulară, cum ar fi disfuncția ATM.
  • Monitorizarea progresului tratamentului: CBCT poate fi utilizat pentru a monitoriza progresul tratamentului ortodontic și pentru a evalua eficacitatea diferitelor abordări de tratament. Aceasta permite ajustarea tratamentului în funcție de nevoile individuale ale pacientului și asigură obținerea celor mai bune rezultate posibile.
  • Reducerea timpului de tratament: datorită informațiilor detaliate furnizate de CBCT, ortodonții pot planifica și ajusta tratamentele în mod eficient, ceea ce poate duce la reducerea timpului necesar pentru finalizarea tratamentului ortodontic.

 

 

Tomografia dentară CBCT a devenit un instrument valoros în ortodonție, datorită abilității sale de a furniza imagini tridimensionale detaliate și informații precise despre structurile dentare și osoase. Aceasta permite diagnosticarea mai exactă a problemelor ortodontice, precum și planificarea și monitorizarea tratamentelor în mod eficient. Cu toate acestea, este important de menționat că utilizarea CBCT trebuie să fie justificată pe baza nevoilor individuale ale pacientului și că radiografiile tradiționale rămân încă o opțiune utilă în multe cazuri. În ansamblu, CBCT reprezintă o evoluție importantă în domeniul ortodonției și un instrument important în obținerea celor mai bune rezultate pentru pacienți.

YTS Dental View vă așteaptă pentru a obține o imagine clară a situației dvs. dentare!

Programează-te acum!

(Doar pentru efectuarea tomografiilor computerizate, a seturilor ortodontice și a statusului radiologic bimaxilar)

Lasă un comentariu

Nu există comentarii