Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Despre radiațiile X

Ce sunt radiațiile?

Toate elementele din mediul înconjurător - alimentele, aerul, apa, solul, etc sunt alcătuite din microparticule numite „atomi".

 

O parte din atomii existenţi în natură sunt instabili şi eliberează energie sub formă de unde sau particule (tip alfa şi beta).

 

Aceste unde sau particule sunt cunoscute ca „radiaţii".

 

Oamenii sunt expuşi radiaţiilor în permanenţă, fie că acestea provin de la surse naturale (radiaţiile atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, monitorul computerului sau telefoanele mobile).

 

Efectele lor asupra organismului uman sunt prea mici pentru a fi considerate periculoase.

 

Cantitatea de radiaţii absorbită de o persoană se măsoară în Sievert (Sv).

 

Sievertul reprezintă doza de iradiere, evaluând cantitativ efectele biologice ale radiaţiei.

Radiațiile medicale

Începând cu anii '50, radiaţia a fost folosită din ce în ce mai mult în diagnosticări şi tratamente medicale.

 

Astfel, cu ajutorul tehnicii medicale nucleare se afirmă sau se confirmă anual milioane de diagnostice: se localizează şi se descriu tumori, fracturi, afecţiuni dentare etc.

Doze radiații

Orice investigaţie radiologică implică expunerea pacientului la radiaţii ionizante (raze X).

 

Aparatura radiologică digitală de ultimă generaţie de care dispune clinica noastră face ca nivelul radiaţiilor necesare pentru obţinerea unei imagini radiologice foarte bune din punct de vedere calitativ, să fie redus la minim.

 

Pentru o informare clară a nivelului de radiaţii la care sunteţi expuşi în timpul efectuării diverselor investigaţii radiologice cu aparatură digitală din clinica noastră, vă prezentăm în continuare o listă comparativă de procedee şi dozele de radiaţii emise.